Glutensensitiviteit

Image-WatisCoeliakie

De laatste jaren is er veel te doen over “glutensensitiviteit”, het fenomeen is ontstaan in Australië, overgewaaid naar Amerika en inmiddels mag het verschijnsel zich ook in Nederland verheugen in een toenemende belangstelling. Bij deze aandoening komen voornamelijk op het prikkelbare darmsyndroom- lijkende darmklachten voor, zoals winderigheid, af en toe diarree afgewisseld met af en toe obstipatie, onverklaarbare buikklachten en chronische vermoeidheid. De klachten worden geassocieerd met het gebruik van gluten.

De voor coeliakie kenmerkende en specifieke antilichamen en de vernietiging van de darmvlokken in de dunne darm zijn afwezig. Er lijkt ook geen relatie te zijn met de genen HLA-DQ2 of HLA-DQ8.  Maag-darm-leverartsen schatten dat misschien 2 á 3 procent van de Nederlandse bevolking sensitief voor gluten is en baat zou kunnen hebben bij een glutenvrij dieet.Volgens MDL-artsen gaan veel mensen met darmklachten nu echter mee in de hype en volgen een glutenvrij dieet, terwijl dat voor hen geen gezondheidswinst oplevert.

Een glutenvrij dieet volgen zonder medische noodzaak en zonder goede specialistische begeleiding zou zelfs schade kunnen opleveren, omdat in glutenbevattende granen zoals tarwe of spelt juist heel veel gezonde bouwstoffen en vezels zitten. Naar een duidelijke test die kan aantonen bij welke mensen de darmklachten worden veroorzaakt door glutensensitiviteit wordt nog gezocht.. Over het algemeen is er een behoorlijk verschil tussen mensen met bewezen coeliakie en zij die klachten vertonen van glutensensitiviteit. Meesttijds kunnen mensen met glutensensitiviteit gerust eens smokkelen en nemen ze in de praktijk ook het gv-dieet niet altijd even zwaar op, dit beiden zonder al te ingrijpende gevolgen. De meeste coeliakie-patiënten krijgen flinke diarree of ervaren op andere wijze een ziekte-gevoel omdat bij een geringe hoeveelheid gluten de darmwand reeds wordt aangetast. Dit laatste is bij glutensensitiviteit dus niet bewezen.

Het verschil tussen glutensensitiviteit en coeliakie is te lezen in deze ervaringen