Het grote verschil dat er kan bestaan tussen twee glutenvrij etende mensen

We hebben twee mensen dezelfde vragen voorgelegd, dit om helder te maken waarom de 1 zuiver glutenvrij eet en de ander het iets minder nauw kan nemen. Het gaat om twee volwassenen. We noemen ze A en B. Hieronder staan de vragen met de antwoorden.

Persoon A

  1. Met welke klachten kwam je bij de arts? Wanneer je rechtstreeks bij een diëtiste terechtkwam, met welke klachten was dit dan?

Vervelende darmklachten, niet echt pijnlijk maar wel hinderlijk gerommel en veel luchtvorming. De ontlasting was ook abnormaal in al zijn facetten, geur en substantieel. Eerst bij de huisarts, via het “reguliere” circuit kon men geen duidelijke oorzaak vinden. Daarna verwees de huisarts mij door naar een diëtiste, met de mededeling dat zij( de huisarts) daar goede ervaringen mee had. Dat bleek een goede zet te zijn.

  1. Hoe is de diagnose gesteld die je deze dieetstap deed zetten?

De diëtiste stelde gerichte vragen over het voedingspatroon, (waarbij ik duidelijk heb aangegeven dat ze mij niet moest lastig vallen met het feit dat ik (te) zwaar ben, want dat hoor ik eigenlijk al vanaf de kleuterschool) wanneer, wat, hoeveelheden. Dat moest ik twee weken bijhouden. Het bloed is onderzocht op mogelijk allergene reacties van diverse voedingsmiddelen (Imupro 300). Uit dit onderzoek bleek dat er in de loop der jaren op diverse voedingsmiddelen een mogelijke allergie was ontwikkeld, waaronder brood(gluten). De diëtiste raadde mij een zgn. eliminatie-dieet aan, di. rigoureus voor een bepaalde periode stoppen met het eten van die producten welke een mogelijke reactie kunnen veroorzaken. Na deze periode mag je het eten, van deze producten, 1 voor 1 weer langzaam gaan opbouwen, zodra er een reactie optreedt weet je dat je daar allergisch voor bent. Wat niet wegneemt dat het op een later tijdstip misschien wel weer goed gaat, dat heeft te maken met het maagdarmkanaal wat wellicht nog wat langer moet herstellen van de opgelopen “schade”. (tenminste zo is het mij verteld, ik ben ook maar een leek)

  1. Voelde je je beter nadat je enige tijd glutenvrij at?

Absoluut, ik voelde mij al snel weer een stuk beter en alles functioneerde weer zoals vanouds.

Waren er nog meer voedingsmiddelen naast de glutenbevattende, die je niet verdroeg?

Ja, o.a. kippeneiwit, noten, banaan, rundvlees, asperge.

 Hoe lang duurde het ongeveer dat je je beter ging voelen?

Met ca. 3-4 weken.

  1. Wilt u dit dieet en dan met name het glutenvrije levenslang willen volgen?

Liever niet, nee dus.

Zo ja, waarom, zo nee, waarom niet?

In de eerste plaats omdat mijn oorspronkelijke professie bakker is en sinds mijn 15e met veel passie en toewijding in deze sector werkzaam ben. Om van een “simpel” product als graan iets lekkers en moois te maken is gewoon een prachtige bezigheid.

In tweede plaats ik ben een echte broodeter, het liefst op elk moment van de dag. Gelukkig heeft een goede vriend van me een glutenvrije bakkerij waar het Yambrood (Jumbo) wordt gemaakt, dat heb ik met veel smaak de afgelopen periode gegeten. Maar toch heb ik liever het gewone ouderwetse lekkere ambachtelijke brood van de warme bakker.

In de derde plaats, omdat ik het gewoon lastig vind om steeds maar weer te moeten vragen om glutenvrije producten. Dat zit ook in mijzelf ( ik heb al gauw het gevoel dat men dat dan vervelend vindt of dat men het als aanstellerig ziet). Het zoeken in de supermarkt werkt ook niet echt mee, heb je eindelijk iets zonder gluten gevonden en dan zit het weer vol met andere stoffen die je eigenlijk niet wilt eten.


Persoon B

  1. Met welke klachten kwam je bij de arts? Wanneer je rechtstreeks bij een diëtiste terechtkwam, met welke klachten was dit dan?

Ik kwam bij de Arts ,et klachten van Obstipatie/en Diarree, weinig energie, erge moeheid, spierpijn, een heel erg hongergevoel. Had al meegemaakt dat mijn moeder op 67jarige leeftijd na enorm veel getob de diagnose coeliakie kreeg, later werd dit refractaire coeliakie en uiteindelijk overleed zij aan lymfeklierkanker. Mijn moeder had al gezegd dat wanneer zou blijken dat ik alle twee of 1 van de HLA-genen had ik mij moest na laten kijken.

  1. Hoe is de diagnose gesteld die je deze dieetstap deed zetten?

De diagnose is gesteld met een bloedonderzoek en een biopsie. Maar dit duurde best lang want de huisarts hield vol dat ik een spastische darm had en hij vond een genonderzoek een stap te ver. Ik had ook last van huiduitslag in mijn hals. Voorts hield de huisarts vol dat mijn klachten te wijten waren aan het feit dat ik roofbouw op mezelf pleegde vanwege de verzorging van mijn zieke echtgenoot( op 34 jarige leeftijd al MS)

  1. Voelde u zich beter nadat u enige tijd glutenvrij at? Waren er nog meer voedingsmiddelen naast de glutenbevattende, die u niet verdroeg? Hoe lang duurde het ongeveer dat u zich beter ging voelen?

Ja, toen ik glutenvrij ging eten voelde ik me een stuk beter. Daarnaast waren er geen andere voedingsmiddelen die ik niet verdraag. Ik voelde me al naar een paar maand beter. Echter ik krijg onmiddellijk klachten als een product besmet is met gluten( zoals blanke vla)maar ik heb geen lactose-intolerantie. Bij de diagnose had ik een vit B12 tekort en een vit D tekort. Ik krijg nog verder onderzoek naar botontkalking.

  1. Wilt u dit dieet en dan met name het glutenvrije levenslang willen volgen?

Ik blijf het glutenvrij eten mijn leven lang gebruiken. Als de diagnose Coeliakie is ga je niet als hobby je ziek eten. Ik behoor echt wel bij de allergevoeligste coeliakiepatiënten want ik reageer al op producten die tarwezetmeelvrij zijn gemaakt. Ik eet dus niet van de voorverpakte afdeling. Zo vertrouw ik Glutafin niet, en Damhert is voor mij ook twijfelachtig. Ik verdraag alleen maiseieren. Ik neem geen maltodextrine, glucose en dextrose als deze uit tarwe afkomstig zijn. Als ik dus iets zogenaamd glutenvrijs eet onder de 20ppm dan wordt ik al ziek, ik eet dus 100% glutenvrij! Neen, dit dieet houd ik echt niet zomaar, het is van mij van levensbelang te meer omdat ik heb meegemaakt hoe mijn moeder een dodelijke vorm van kanker ontwikkelde vanuit coeliakie!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.